Naleśniki na słodko podaję z wartościowymi dodatkami. Popularny, gotowy krem może się schować

Dodano:
Naleśniki z czekoladą i orzechami Źródło: Shutterstock / Hanna Hafarava
Z czym podajecie naleśniki na słodko? W moim domu do niedawna dzieci sięgały po popularny, gotowy krem. Jednak, gdy popatrzyłam na jego skład, zrobiłam jego domowy odpowiednik. I teraz mam pewność, że jest w nich coś zdrowego.

Moja rodzina lubi jeść słodkie naleśniki na śniadanie, deser czy przekąskę. Dlatego staram się, by były nie tylko smaczne, ale też wartościowe. Do niedawna moje dzieci najchętniej smarowały naleśniki gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Jednak odkąd zamieniłam ten dodatek na domowy odpowiednik, mam pewność, że podaję domownikom coś wartościowego. A naleśniki nadal błyskawicznie znikają z talerzy.

Słodkie dodatki do naleśników

Słodkimi dodatkami do naleśników mogą być rozmaite przetwory owocowe, np. dżemy, konfitury, powidła. O wiele mniej słodkie, a dzięki temu zdrowsze, będą dodatki w postaci prażonych jabłek czy jogurtu naturalnego oraz miodu. Deserowe naleśniki można też podać z serkiem homogenizowanym i owocami, np. bananem, borówkami, malinami. Te dodatki są smaczne i niosą też w sobie wartościowe składniki.

Jak zrobić naleśniki z czekoladą i orzechami?

Zamiast kremu czekoladowo-orzechowego, podaję naleśniki z polewą czekoladową i orzechami. Polewę robię sama z czekolady deserowej lub gorzkiej oraz śmietanki. A orzechy wybieram laskowe albo włoskie. W ten sposób moje naleśniki mają podobny smak do tych z gotowym kremem, jednak nie zawierają zbędnych dodatków, za to same zdrowe składniki.

Przepis: Naleśniki z czekoladą i orzechami

Naleśniki na słodko podane z polewą czekoladową i orzechami laskowymi

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5-2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Dodatki:

  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1 tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
  • ok. 50 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta i naleśnikówZ mąki, jajek, mleka, soli i oleju wymieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, by mąka dobrze napęczniała. Na patelni smaż cienkie naleśniki. Układaj je w stosik, by nie wystygły.
  2. Przygotowanie dodatkówŚmietankę dobrze podgrzej. Dodaj do niej kawałki czekolady, mieszaj, aż czekolada się rozpuści i dobrze połączy ze śmietanką. Orzechy podpraż na suchej patelni. Przełóż je na ściereczkę, otrzyj z nich skórkę. Orzechy drobno posiekaj.
  3. Serwowanie naleśnikówNaleśniki składaj na cztery części. Polej je domową polewą czekoladową, posyp posiekanymi orzechami.

Wskazówka: Jeśli chcecie otrzymać nieco rzadszą polewę, użyjcie więcej śmietanki.

Jak podnieść wartość odżywczą naleśników?

Przyrządzając słodkie naleśniki, warto zadbać nie tylko o wartościowe dodatki, ale też o większą wartość odżywczą samych placków. Można ją podnieść, zastępując część białej mąki pszennej, mąką pełnoziarnistą czy orkiszową. Dzięki temu wprowadzimy do naleśników więcej błonnika i witamin z grupy B. Dobrym pomysłem jest też dodanie do naleśników ciemnego kakao w proszku. Wraz z nim nasz organizm otrzyma cenny magnez.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...